Noutati si promotii curente /// Transport gratuit la comenzile plasate pe secpral.ro /// Fa-ti cont pe secpral.ro. Conturile se activeaza in 1-2 zile lucratoare de la trimiterea solicitarii.
Hikvision a lansat de curand o noua generatie de switchuri smart cu management, cu si fara porturi PoE. Acestea completeaza solutiile de supraveghere video (Camere IP-switchuri-NVR-uri) exclusiv Hikvision dintr-un punct de vedere vizual dar si de management. Mai exact, noile switchuri Hikvision pot fi inrolate, asemeni unei camere IP, NVR, DVR etc. in software-urile iVMS-4200, HikCentral chiar si in Hik ProConnect. Vom ajunge si la aceasta integrare, dar inainte haideti sa analizam de ce Hikvision si-a alocat resurse hardware, software si labour hours pentru dezvoltarea acestei solutii.
O retea de camere IP, alimentate din switchuri PoE Hikvision cu sau fara management, nu oferea o imagine clara a intregii retele. Aceste lipsuri, adesa, pot crea dificultati in managementul eficient al retelei. Fara o schema bloc clara cu informatii referitoare la camera si portul pe care aceasta este conectata, tehnicienii sunt nevoiti uneori sa efectueze cautari exahustive prin retea in vederea identificarii portului respectiv.
Al doilea considerent care sta la baza dezvoltarii acestor produse, consta in performante scazute generate de un grad ridicat de incarcare a retelei - un aspect extrem de important ignorat uneori de instalatori care pot crea neplaceri in utilizarea, vizualizarea si accesarea imaginilor live respectiv inregistrate.
Noile switchuri smart management Hikvision, contribuie la vizualizarea topologiei intregii retele dar si la gestionarea acesteia. Acestea pot monitoriza functionarea echipamentelor instalate in spatele acestora precum si accesul pana la nivel de port.
Din punctul de vedere al regulilor de codificare a produselor, acestea sunt evidentiate si incadrate printre produsele existente conform imaginii de mai jos.
Lista de switchuri smart si management este formata din modelele de mai jos:
Porturile VIP ale acestor switchuri (exceptie facand DS-3E109P-EI), mai exact cele rosii, permit mai mult trafic in conditiile in care banda pe port este depasita. In materie de alimetare PoE, acestea suporta un mod de functionare numit in literatura Hikvision Extended PoE, gratie caruia camerele IP pot fi alimentate PoE pana la o distanta maxima de 300m. Exista o conditie de luat in considerare la design-ul unei retele de camere IP la astfel de distante, viteza pe port scade de la 100Mbps la 10Mbps. Acest aspect nu reprezinta neaparat un impediment, deoarece ultimele tehnici de compresie intalnite in randul camerelor IP Hikvision, mai exact H.265+, permite transmisia imaginilro de rezolutii ridicate la o banda scazuta. Fac o mica paranteza pentru a evindentia ce
inseamna H.265+. O camera 4K la H.264, 22 de cadre pe secunda monitorizand o scena cu un grad mediu de miscare, necesita in jur de 13107kbps. Aceeasi camera insa setata la o compresie H.265+ (codec proprietar Hikvision), genereaza doar 3276kbps in condiitii de miscare medii.
Asadar aceasta limitare nu reprezinta neaparat un dezavantaj atat timp cat in spatele porturilor switchului sunt camere IP.
Modelele de switchuri gigabit (DS-3E1510P-SI, DS-31518P-SI, DS-1526P-SI) pe langa vizualizarea topologiei retelei suporta functii de watchdog pe porturile PoE, functii de routing ca STP/RTSP, VLAN pentru o separare a retelei, protocoale de monitorizare ca SNMP, port mirroring, storm control, acces via SSH, functie SADP incorporata, ping etc.
Exista trei moduri de vizualizare a topologiei retelei gestionate de aceste switchuri, prin intermediul software-ului gratuit iVMS-4200, platformei professionale Hik-Central si a platformei online Hik ProConnect. Dupa adaguarea dispozitivelor in VMS-uri, topologia retelei este generata in mod automat. Switchurile pot recunoaste majoritatea dispozitivelor Hikvision IP, ca DVR, NVR, camera IP, decodere, AxHub si AxPro, centrale de control acces, interfoane video etc.
O retea cu echipamentele incadrate in imaginea de mai jos nu spune prea multe despre legaturile dintre acestea. Este practic o lista cu toate dispozitivele Hikvision descoperite de modulul SADP incorporat in iVMS-4200.
O retea cu switchuri Hikvision smart si management poate fi afisata sub forma unei topologii similare cu cea de mai jos. Practic switchurile, dupa adaugarea in 4200, afiseaza legaturile fizice cu celelalte echipamente din retea. Echipamentele sunt insotite de detalii ca numele dispozitivului si adresa IP. Asadar, modificarea numelui echipamntului din Network Video Recorder in NVR etaj 2 sau din IP CAMERA in CAMERA BUCATARIE, ar trebuie sa reprezinte o practica uzuala a integratorului la instalarea si configurarea sistemului.
Fiecare switch smart ofera urmatoarele detalii:
O retea incarcata din punctul de vedere al traficului induce comportamente ca blur pe imagini video, fenomene de freeze, lag, intrarzieri, conexiuni instabile etc. Prin urmare administratorii pot defini 2 praguri critice al incarcarii retelei care ar trebui documentate cand traficul le atinge. Daca traficul pe port este sub o anumita valoare, atunci legatura dintre portul respectiv si echipament este afisara cu albastru. Legatura galbena indica depasirea pragului 1 iar cea rosie depasirea pragului 2. De exemplu, linia albastra poate reprezenta o legatura cu o banda de sub 60% din capacitatea portului, linia galbena o banda cuprinsa intre 60% si 80% si ce e peste cu linie rosie. Vizualizand reteaua din punctul de vedere al traficului, adminsitratorii pot interveni in functie de culorile legaturilor.
Daca apare un eveniment de tipul port deconectat sau interfata PoE deconectata, ivms-ul va notifica operatorul in acest sens.
In cazul camerelor IP, operatorii pot afisa imagini live si controla camerele PTZ.
Software-ul IVMS-4200 poate fi descarcat de pe portalul oficial Hikvision.
Aplicatia client Hik-Central Control Client beneficiaza de noile functii introduse de switchurile smart. Din dashboardul de monitorizare in timp real a starii tuturor entitatilor gestionate de serverul Hik-Central, operatorii pot vizualiza topologia retelei, identifica cu usurinta portul switchului pe care este conectat echipamentul, contola porturile switchului, cu alte cuvinte o monitorizare de baza a disponibilitatii tuturor echipamentelor din retea.
Aceeasi abordare cu cea din iVMS-4200 se regaseste si in Control Client. In functie de gradul de incarcare pe port, linkurile fizice sunt afisate grafic cu trei culori distincte, alb (o incarcare sub 60% a portului), galben (intre 60 si 80%), rosu peste 80%.
Operatorii pot identifica traseul dintre un nod si un echipament din retea selectand acel nod (ca punct de start) si echipamentul in cauza (ca punct de sfarsit), iar interfata va ascunde automat echipamentele care nu fac parte din calea de comunicare.
Imaginile live si controlul PTZ pot fi executate din aceeasi interfata, operatorii nu mai sunt nevoiti sa navigheze in interfata de monitorizare live pentru a verifica daca modificarile executate in topologie au un anumit rezultat.
Un port inactiv poate genera o alarma care este primita in interfata de management al alarmelor dar si scoasa in evidenta prin incadrare cu o culoare distincta a switchului care contine portul respectiv.
Aceste servicii, de gestionare a switchurilor, spre deosebire de ivms-4200 unde este gratuit, in cazul Hik-Central este nevoie de o licenta dedicata.
Ultima versiune de Hik-Central poate fi descarcata de pe site-ul oficial Hikvision.
Aplicatia cloud Hik-ProConnect sinonima cu mententanta proactiva, permite companiilor instalatoare un management eficient si proactiv de la distanta a tuturor echipamentelor Hikvision cu acces la internet. Operatorii sunt notificati in timp real legat de orice schimbare in cadrul sistemelor instalate ca dispozitiv offline/online, HDD defect, se pot crea alarme intre acelasi tip de echipamente sau diferite, spre exemplu, daca un detector de prezenta detecteaza miscare, o camera poate inregistra si multe altele. Asa cum ne-a obisnuit, departamentul de dezvoltare al Hikvision a introdus avantajele noilor switchuri si la nivelul platformei Hik-ProConnect.
Exista doua modalitati disponibile de vizualizare a retelei, fie printr-un browser sau aplicatiile mobile. Operatorii dispun de o afisare grafica a topologiei, unde linkurile dintre 2 echipamente isi schimba culoarea in functie de gradul de incarcare a retelei. Conventia este urmatoarea: cu linie gri se intelege un link cu un trafic sub 60% din capacitatea portului, galben intre 60 si 80%, iar rosu, peste 80%.
Exceptiile ridicate de echipamentele Hikvision ca dispozitiv offline, HDD full, sunt redirectionate operatorilor. La acestea se adauga si exceptiile legate de switchuri in sine ca port blocat, port ocupat, lipsa consumator PoE, port deconectat (RJ-45 si SFP).
Hik-ProConnect afiseaza grafic starile fiecarui port in parte, gradul de incarcare per port in timp real. Acestea pot fi gestionate imediat din acceasi interfata fie printr-un restart al portului (on/off port PoE) fie prin confirmarea alarmei, urmata de alte investigatii care se pot solda adesea cu o vizita in site.
Pentru cei care nu au explorat pana in acest moment pot sa isi creeze un cont cu functionalitate completa (valabil pana la 31 martie 2021) pe https://ieu.hik-proconnect.com/#/login
Switchurile smart si management marca Hikvision completeaza protofoliul de produse si ajuta la vizualizarea topologiei sistemului din care fac parte, monitorizarea acestora din punctul de vedere al traficului, ajuta la identificarea rapida a portului cu probleme, control de la distanta a porturilor defecte. Toate aceste functii sunt disponibile din trei platforme, iVMS-4200, Hik-Central si Hik-ProConnect.
Spor la proiecte,
Cristian